Sonische poetstechniek

sonicare borstel

Elektrische tandenborstels maken tanden en kiezen schoon door gebruik van een sonische of oscillerende poetstechniek. Deze verschillen fundamenteel van elkaar. In dit artikel gaan we in op de sonische poetstechniek.

516 keer per seconde

Bij de sonische poetstechniek zorgt de elektrische tandenborstel dat de opzetborstel met een zeer hoge frequentie gaat trillen. De opzetborstel wordt over een minuscule kleine afstand heen en weer bewogen. De frequentie waarin dit gebeurd is enorm hoog.

Als we zelf met de hand poetsen gaan de borstelharen zo'n twee keer per seconde heen en weer over de tanden en kiezen. Bij sonische tandenborstels, zoals de Philips Sonicare, trilt de opzetborstel met een frequentie van 31.000 trillingen per minuut. Dat is 516 bewegingen per seconde.

Deze enorm snelle bewegingen zorgen dat het vuil en tandplak van de tanden en kiezen weggepoetst wordt. De haren van de borstel kunnen echter niet bij de interdentale gebieden komen. Dat zijn de gebieden tussen de tanden en kiezen. Ook daar zit vuil en tandplak. Dat moet je verwijderen door te flossen, ragen of te stokeren. Maar hier biedt het sonische poetssysteem een onverwacht voordeel.

De bewegingsenergie van de zeer snel trillende borstel wordt via het vocht in je mond, in een soort vorm van schokgolven, doorgegeven aan plekken buiten de borstelharen. Met andere woorden, niet alleen de borstelharen maken je tanden en kiezen schoon, maar ook een gebied buiten je borstel wordt schoongemaakt door de bewegingsenergie die via het vocht wordt overgedragen.

Vier millimeter

Die invloed van die schoonmakende werking blijkt zich tot zo'n vier millimeter buiten de borstel uit te strekken. Dat lijkt weinig maar dat is ongeveer de helft van de dikte van je kiezen. Dit betekent dat op plekken waar de haren van je tandenborstel niet kunnen komen toch een schoonmakende werking van toepassing is.

Natuurlijk is deze reinigende werking niet zo sterk als bij de borstelharen en natuurlijk neemt deze ook af met de afstand tot de borstel maar toch zullen de interdentale gebieden hier profijt van hebben. De hoeveelheid tandplak tussen je tanden en kiezen zal door dit sonische systeem afnemen. Dit betekent niet dat je het schoonmaken tussen je tanden en kiezen mag verwaarlozen, maar het helpt wel in de strijd met de tandplak en kan zelfs bijdrage om gaatjes te voorkomen.

Deze positieve bijwerking van het sonische systeem lijkt als twee druppels water op de ultrasoon schoonmaaktechniek. Dit is een techniek waarbij voorwerpen die lastig met een borstel schoon te maken zijn, bijvoorbeeld vanwege de klein omvang, schoongemaakt wordt zonder dat je met een borstel er over heen moet gaan.

ultrasonoor reiniging
ultrasonoor reiniging

Ultrasoon reinigen

Een ultrasonoor schoonmaaksysteem is een bakje met een schoonmaakvloeistof waarin de schoon te maken voorwerpen in worden gelegd. Op basis van elektriciteit wordt het bakje met een zeer hoge frequentie in trilling gebracht. Deze trillingen zorgen voor een energieoverdracht in de schoonmaakvloeistof die de voorwerpen "door het schudden van het water" schoongemaakt worden.

Een ultrasonoor reiniger kan op die manier voorwerpen met hele kleine hoekjes en gaatjes, zoals sieraden, horloges, lenzen en medische gereedschappen schoonmaken. Zo maakt de tattoo branche ook dankbaar gebruik van deze ultrasonore schoonmaaktechniek voor haar gebruikte gereedschappen. Een voorwerp een paar minuten in zo'n ultrasoon bad leggen is voldoende voor een blinkend resultaat.

Heeft de sonische poetstechniek een voorkeur boven de oscillerende poetstechniek?

Sonische en oscillerende poetstechnieken maken beiden de tanden en kiezen veel beter schoon dan bij gebruik van een handtandenborstel. De meeste van onze testers geven de voorkeur aan de sonische poetstechniek. Op Wikipedia zijn uitslagen van onderzoeken te vinden die aantonen dat de sonische poetstechniek betere resultaten laten zien dan de oscillerende poetstechnieken.

We hebben een speciale pagina gemaakt met sonische elektrische tandenborstels.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >sonische poetstechniek

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen