oral-b 3d white

Oscillerende poetstechniek bij elektrische tandenborstels

Elektrische tandenborstels maken tanden en kiezen schoon door gebruik van een sonische of oscillerende poetstechniek. Deze verschillen fundamenteel van elkaar. In dit artikel gaan we in op de oscillerende poetstechniek.

Oscillerende poetstechniek

Bij de oscillerende poetstechniek is het uitgangspunt de poetstechniek die we gebruiken als we handmatig tanden en kiezen poetsen. Door mechanische krachten van borstelharen wordt het oppervlakte van tanden en kiezen schoongemaakt. Als dit bij handmatig poetsen al goed werkt, hoe kan het dan bij de oscillerende poetstechniek dan beter zijn?

Experiment

Tijd voor een gedachte experiment. Stel dat je een handtandenborstel tegen je tanden aan zet en je verder niets doet dan zal iedereen begrijpen dat je tanden niet schoon worden. Zodra je schurende / poetsende bewegingen maakt zal de schoonmakende werking pas plaatsvinden. Als je dit heel langzaam doet, bijvoorbeeld één poetsbeweging per tien seconde, zullen je tanden wel schoner worden maar niet nog niet zo heel erg schoon. Maak je twee schurende bewegingen per seconde dan is het resultaat veel beter. Logisch het tempo gaat met een factor twintig omhoog.

We leren uit dit experiment dat het noodzakelijk is om schurende bewegingen te maken voor het reinigen van een oppervlak, in dit geval je tanden. Wat we ook leren dat hoe sneller de schurende beweging wordt uitgevoerd hoe beter het poetsresultaat zal zijn.

Bij de oscillerende poetstechniek wordt van de uitslag van dit experiment gebruik gemaakt. Een borstel, die meestal rond is, wordt met korte rukjes een heel klein beetje naar links en daarna naar rechts gedraaid. Hiermee wordt dus de schurende beweging nagebootst.

De oscillerende poetstechniek is superieur aan de hand tandenborstel doordat de schuurbewegingen vele malen sneller per seconde worden uitgevoerd dan je dit met de hand zou kunnen bereiken.

Met de hand haal je een frequentie van twee a drie bewegingen per seconde. Bij oscillerende elektrische tandenborstels maakt de borstel 8800 keer per minuut, dat is zo'n 147 keer per seconde een schurende beweging. Dat is dus 70 keer meer poetsbewegingen per seconde dan met de handtandenborstel.

Uit het experiment hadden we geleerd dat snellere bewegingen een beter resultaat leveren dan langzame schuurbewegingen. Bij elektrische tandenborstels is die schuurbeweging wel erg veel sneller dan met de hand, zie daar de verklaring waarom oscillerende elektrische tandenborstel zo'n goed poetsresultaat laat zien.

Nu ook recht met TriZone

Oral-B is de bekendste producent van oscillerende elektrische tandenborstels. Ze leveren deze al jaar en dag de tandenborstel met het ronde borsteltje. Maar sinds enige jaren hebben ook oscillerende rechte borstels in haar assortiment. Oral-B noemt dat de TriZone opzetborstel.

Ook de TriZone borstel maakt 147 poetsbewegingen per seconde. Dat bepaalt immers de elektrische tandenborstel en niet de borstel. Maar, ander dan je zou verwachten doen niet alle borstelharen mee aan deze schurende beweging.

De TriZone borstel bestaat uit zeven borstelgroepjes. Wanneer de elektrische tandenborstel aangezet wordt dan bewegen (van onder naar boven gezien) de 1ste, 3de, 5de en bovenste borstelgroepen. De 2de, 4de en 6de borstelgroepen blijven stil staan. In onderstaande foto zie je de witte borstelharen (en de bovenste blauwe borstelharen) van links naar rechts bewegen terwijl de andere stil staan. Hiermee wordt de op en neergaande poetsbeweging van een traditionele handtandenborstel nagebootst.

TriZone met oscillerende poetstechniek

Poets de oscillerende borstel als de beste?

De oscillerende poetstechniek biedt zeer goede poetsresultaten. Veel beter dan dat je die met de handtandenborstel, in dezelfde tijd, kan behalen. Het merendeel van onze testers prefereert echter de sonische poetstechniek boven de oscillerende. Primair omdat ze vinden dat de sonische techniek het beste poetsresultaat geeft. De tanden en kiezen voelen net wat gladder en schoner aan dan bij de oscillerende poetstechniek. Daarnaast maakt de sonische techniek ook nog eens flink minder geluid dan de oscillerende techniek. Dat is prettig voor de huisgenoten die nog/al op bed liggen.

Dat de sonische poetstechniek net wat beter poetst dan de oscillerende poetstechniek kan je lezen op Wikipedia.

We hebben een speciale pagina met een overzicht van oscillerende elektrische tandenborstels.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >oscillerende poetstechniek

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen